Strona główna > Agrest Hinnonmaki Rot

AGREST "HINNONMAKI ROT"


Ribes-uva-crispa "Hinnonmaki Rot"

POCHODZENIE
Porzeczka agrest, popularnie nazywana agrestem, występuje dziko w Europie, Azji oraz w Afryce. Pochodzi z rodziny agrestowatych. Hinnonmaki Rot jest odmianą fińską.

MORFOLOGIA
POKRÓJ - zwarty, kulisty, wolno rosnący krzew osiągający 1-1,5m wysokości. Jego pędy pokryte są cierniami.
LIŚCIE - zazwyczaj 3 klapowe, o lekko karbowanych brzegach.
KWIATY - drobne, zebrane w niewielkie grona. Kwitną w IV-V.
OWOCE - ciemnoczerwone, słodko-kwaśne. Po dojrzeniu nie pękają i nie opadają na ziemię. Zbiera się je w pierwszej połowie VII. Można jeść je na surowo, suszyć, mrozić lub robić z nich smaczne przetwory. Zawierają witaminę C, B1, PP, A, żelazo, potas, fosfor, sód, wapń oraz magnez. Z uwagi na dużą zawartość pektyn warto ich używać do domowej produkcji dżemów, powideł, galaretek, kompotów, soków, win i octów. Są nisko kaloryczne. 100g owoców to jedynie ok. 54kcal.

WYMAGANIA
GLEBA - najlepiej by była żyzna, piaszczysto-gliniasta lub gliniasta, o lekko kwaśnym odczynie (pH=6-6,5) i średniej wilgotności. Na glebach słabszych należy stosować nawożenie organiczne i nawadnianie.
NASŁONECZNIENIE - odpowiednie są stanowiska osłonięte od wiatru, słoneczne lub lekko ocienione.
MROZOODPORNOŚĆ - roślina w pełni mrozoodporna.

PIELĘGNACJA
Krzewy agrestu sadzimy co 1,5-2m, a potem je przycinamy. Jeśli sadzimy je wiosną robimy to tuż po posadzeniu, a jeśli jesienią, to tniemy je wczesną wiosną. Cięcie ma być bardzo krótkie, tzn. nad 1-2 pąkiem licząc od powierzchni ziemi.
Przed posadzeniem roślin należy zniwelować ewentualne zastoiska wodne.
Odmiana Hinnonmaki Rot jest odporna na amerykańskiego mączniaka agrestowego.
W okresie suszy dobrze jest agrest podlewać co kilka dni.
Aby nakłonić roślinę do wypuszczenia nowych, owocujących pędów, konieczne jest regularne usuwanie starych. Zabiegu tego dokonuje się w III.
Warto co jakiś czas zasilić roślinę kompostem. Zwiększy to jakość i obfitość plonów.

CIEKAWOSTKI/UWAGI
Hinnonmaki Rok jest to wczesna, plenna, deserowa odmiana.
SOK Z AGRESTU - 3,5kg dojrzałego agrestu oczyścić z szypułek i opłukać. 1l wody zagotować z 300g cukru i startą laską wanilii. Dodać agrest i gotować na małym ogniu 10min. sok bardzo dokładnie przecedzić (przez drobne sitko lub lnianą ściereczkę), przelać do słoików i gotować w temperaturze 850C. Taki domowy sok z agrestu to prawdziwy przysmak. Można go mieszać na przykład ze schłodzonym szampanem.
AGREST MARYNOWANY - 2kg dojrzałego agrestu oczyścić z szypułek, opłukać i wrzucić na 1min. do wrzącej wody. Następnie przecedzić i zahartować zimną wodą. 2 szklanki wody zagotować z 40dkg cukru i 5-6 ziarenkami kardamonu. Gotować pod przykryciem 10min. wlać ocet i ponownie zagotować. Gorącą zalewę wlewać do małych słoiczków wypełnionych agrestem. Taki agrest świetnie pasuje do zimnych przekąsek i pieczonych mięs.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
dorasta do1-1,5m
okres kwitnieniaIV-V
okres owocowaniaVII
nasłonecznieniestanowiska słoneczne lub półcieniste
mrozoodpornośćwysoka
przycinanietak
odczyn glebylekko kwaśna lub obojętna
wilgotność glebyumiarkowanie wilgotna
rodzaj glebypiaszczysto-gliniasta, gliniasta lub trochę słabsza
gęstość nasadzeńco 1,5-2m


GALERIA ZDJĘĆ

Owoce Agrestu Hinnonmaki Rot


Wygląd oferowanych sadzonek

Inne moje drzewka owocowe:
Agrest Hinnonmaki Rot
Aronia
Bluszcz Zimozielony
Bukszpan 4-letni
Bukszpan formowany - drzewko
Bukszpan formowany 80-90cm
Bukszpan formowany nr 2
Bukszpan komplet 20szt
Guzikowiec Zachodni
Hortensja Annabelle
Hortensja Grandiflora
Irys Variegata
Kostrzewa Sina
Lawenda
Porzeczka biała
Porzeczka Czerwona
Róża Biała Wielkokwiatowa
Róża bordowa aksamitna
Róża Czerwona Wielkokwiatowa
Róża czerwona-pnąca
Róża Multiflora
Róża pnąca różowa
Róża purpurowa
Róża Różowa Wielkokwiatowa
Róża wielkokwiatowa bordowa
Róża Żółta Wielkokwiatowa
Tamaryszek francuski
Trzmielina 'Emerald 'n' Gold'
Trzmielina Emerald Gaiety
Trzmielina żółto-ziel. pienna
Winogron Fredonia
Winogron Iza Zaliwska